NAC-kilpailujen säännöt vuodelle 2024:

 

Kilpailujen nimi:

NAC (Nordic Activity Contest)

 

Osallistujat:   Kilpailuun voivat osallistua kaikki radioamatöörit Suomesta pidetyillä yhteyksillä.

 

Aika:              Joka kuukauden ensimmäinen tiistai NAC 144 MHz.

Toinen tiistai NAC 432 MHz.

Toinen torstai NAC 50 MHz

Kolmas tiistai NAC 1296 MHz.

Kolmas torstai NAC  70 MHz

Neljäs tiistai NAC 2.3 GHz ja siitä ylöspäin.

Kaikki testit klo 20:00-24:00 Suomen aikaa, Kesä- tai talviajasta huolimatta.

 

Kilpailusarjat:

NAC 1296 MHz, NAC 2.3 GHz ja UP, Yleinen sarja, kaikki modet.

                      NAC 144 MHz ja NAC 432 MHz: Yleinen sarja kaikki modet ja Fone-sarja (SSB ja FM).

NAC 50 MHz ja NAC 70 MHz kolme luokkaa:

1.     FM/SSB

2.     FM/SSB/CW

3.     FM/SSB/CW/MGM

 

Pistelasku:     1 piste/km. Alle 10 km = 10 pistettä.

NAC 2.3  ja UP käytetään seuraavia pistekertoimia: 2,3 GHz = 2x, 3,4 GHz =3x, 5,6GHz = 4x, 10 GHz = 5x, 24 GHz = 6x, 47GHz = 7x jne. Esim.: 5,6 GHz:llä pidetty 42 km pitkä yhteys antaa 4 x 42 etäisyys pistettä.

Jokainen työskennelty (myös oma ruutu, jos on pidetty yhteys omaan ruutuun) lokaattoriruutu  antaa 500 bonuspistettä. NAC 2.3 GHz ja UP testeissä bonuspisteet jokaisella taajuusalueella. EME-yhteydet näissä testeissä eivät anna pisteitä.

                      Jos digiyhteyden lokaattori saatu neljällä merkillä (KP57),niin pisteet lasketaan keskiruutuun KP57MM.

 

 

Kilpailusanoma:

Raportti sekä WW-lokaattori esim 59 KP57AQ

 

Lokit:          Lokit ensisijaisesti sähköpostilla REG1TEST -formaatissa (*.edi). ASCII-tiedosto (*.txt) käy myös jos ei (*.edi) onnistu . Sähköpostitse lähetettävien tiedostojen nimeksi esim OH6ZZ_2m_01.edi, OH6ZZ_VHF_tammikuu_2010.edi, OH6ZZ_70cm_01.txt .

 

Lokin on oltava SRAL:n VHF-UHF LOG, tai sitä vastaava A4-kokoinen lokilehti. Loki ei ole pelkkä tietokonelistaus pidetyistä yhteyksistä. Aika merkitään lokiin UTC-aikana. Työskenneltyjen ruutujen lukumäärä on selkeästi merkittävä lokiin. Kokonaispistemäärä on merkittävä päällimmäisen lokilehden oikeaan yläkulmaan kohtaan "Total points". Ainoa kohta jota lokissa ei täytetä on "don't fill" sarake.

Lokit on lähetettävä, postileimattuna viimeistään kilpailua seuraavan viikon torstaina, osoitteella:

 

Sähköpostiosoite :

 

 

Myöhästynyt, virheellisesti tai puutteellisesti täytetty loki voidaan hylätä.

 

Voittajat:        Asema, joka yhdeksän vapaavalintaisen kuukauden aikana saa yhteensä eniten pisteitä, on sarjansa voittaja. Kunkin sarjan kolme parasta palkitaan SRAL:n palkinnolla.

50 MHz:n ja 70 MHz:n lopulliset pisteet lasketaan siten, että kunkin osakilpailun voittaja saa 1000 pistettä. Seuraavat sijat saavat pisteitä suhteessa voittajan pisteisiin seuraavan kaavan mukaan: (oma tulos)/(voittajan tulos)*1000. Jos siis jossain osakilpailussa voittaja saa 48367 pistettä, saa hän 1000 pistettä. Toiseksi tullut sai 36549 pistetä, on hänen lopullinen pistemääränsä 756. Kilpailumanageri laskee kuukausittain lopulliset pistemäärät. Kilpailijat voivat halutessaan merkitä lokiinsa myös kerhoasemansa kutsun, jolle pisteet myös annetaan. Kerhon ei tarvitse olla kilpailijan oma kerho, mutta vain yksi kerho/vuosi hyväksytään.

2m ja 70cm parhaalle FM-kilpailijalle kunniakirja.

 

Virheet:          Jos kilpailumanageri havaitsee testiyhteydessä virheen, niin yhdestä virheellisestä merkistä (raportissa tai lokaattorissa) poistetaan 25 % ja kahdesta virheellisestä merkistä poistetaan 50% siitä yhteydestä virheettömänä saatavista pisteistä. Kolmesta tai useammasta virheestä tai virheestä kutsussa hylätään kokoyhteys. Kilpailija saa halutessaan selvityksen pistemenetyksistään kilpailumanagerilta. Riitatapaukset ratkaisee VHF-valiokunta. Valiokunnan päätös on lopullinen.

 

Yleistä:          Saman aseman saa työskennellä osakilpailun aikana vain yhden kerran. Tulosluetteloissa merkitään erikseen asemien kutsut, jotka ovat pitäneet vain FM – yhteyksiä. Samoin 144 MHZ Yleisessä sarjassa merkitään erikseen ne asemat, jotka ovat pitäneet vain CW-yhteyksiä.

IARU Region I bandijakoa on noudatettava. Duplikaatti- ja keskeneräisiksi jääneet yhteydet on merkittävä lokiin mutta ilman pisteitä. VHF- ja UHF-testeissä samaan osakilpailuun voi osallistua vain yhdessä sarjassa.

Fonesarjaan osallistuva asema voi ajaa CW-yhteyksiä, mutta ne on merkittävä lokiin ilman pisteitä. Kilpailussa on kiellettyä kutsukanavan käyttö, multi-tx työskentely, yhteydet aktiivistentoistinasemien tai translaattoreiden kautta, erikoislupien sallimat tehot sekä QTH:n vaihtaminen kesken osakilpailun. Kilpailija, joka ei noudata sääntöjä, Viestintäviraston määräyksiä tai käyttäytyy epäurheilijamaisesti, voidaan sulkea pois kilpailusta. Loki osallistuu kokonaiskilpailuun, jos se on postitettu ennen 31.1.2024.